🖌 نویسنده: علیاکبر مظاهری
🌿 زیباییهای اخلاق (۸)
🔻 اشاره
قرارمان با شمایان؛ خوانندگان خوبمان، این است که از اخلاق بنویسیم و گوشههایی از زیباییهای اخلاق را بنمایانیم و نیز پارهای از اخلاقمداران را نشان دهیم، تا جانهایمان فربه شود و مبادا از نبود کرامتهای اخلاقی، ناامید شویم و مبادا بپنداریم که عصر انسانیتِ کریمانه، گذشته است.
اینک با هم شویم و سر قرارمان رویم.
پیش از ورود به گوشههایی از زندگی آیتالله سیدمحمدباقر امامی، این سخن جاننواز پیامبرمان را ببینیم:
«مَن وَرَخَ مُؤمِناً فَقَدَ أحیاهُ»؛۱
کسی که تاریخ زندگانی مؤمنی را بنگارد، او را زنده کرده است.
❤️ عارف پاکجان
اگرچه تیران، همیشه عالمانی در ساحَت دیانت داشته و دارد، اما همیشه چنین است که عالمان ربّانی و راهبران خدامدار، در هر عرصه و زمان، اندکشمارند؛ زیرا ایشان، گوهران فضیلتهای مردماناند. ازاینرو، گردونهٔ زمان باید بگردد و چرخ افلاک باید بچرخد و عناصر گوناگون باید زیرورو شوند تا گوهرهای گرانسنگ، تابناکانه، نمایان گردند. و باید که «پدر پیر فلک»، صبوری بسیار ورزد تا آنکه «مادر گیتی»، دگرباره فرزندی «امامیگونه» بزاید.
اگرچه ستارهٔ تابناک وجود آیتالله سیدمحمدباقر امامی از آسمان جامعهٔ ما افول کرد، اما او اکنون در افقی فراتر و پهناورتر، طلوع نموده و آن اخترفروزان را هرگز غروبی نیست.
اگرچه آن عزیز سفرکرده، ما خاکیان را به داغ فراق خویش گداخت، اما با حضور خجستهاش در محفل ملکوتیان، آسمانیان را شادمان ساخت. خوشا آنان با این میهمان ارجمندشان!
💎 خصال نیکو
اگرچه توصیف همه خصلتهای نیکوی آن بزرگمرد و نمایاندن همهٔ زوایای شخصیت ایشان، کاری است ناشدنی، اما دیدن و نمایاندن گوشههایی از اوصاف و کردارهای آن عزیز، دستیافتنی است و غنیمتشمردنی:
۱. اخلاص
تمامی کردارهای ایشان، «خداییرنگ» بود. ما کردار و گفتار و صفتی از ایشان سراغ نداریم که اندکی شائبهٔ غیرخدایی داشته باشد. و این از ارجمندترین خصال آن بزرگوار است. و اینک ما، یکایکمان و تمامی جامعهمان، به این خصلت مبارک، سخت نیازمندیم.
البته، به فرمودهٔ امیر مومنان - علیهالسلام: «الإخلاصُ ثمرة العبادة»؛۲
اخلاص، ثمرهٔ عبادت و بندگی خدا است.
و آن سیّد عابد، از همین طریق به این ثمرهٔ نیکو دست یافت.
در آموزههای دینی ما، به پاکیزگی کردار، بیش از حجم و اندازهٔ کار، بها داده شده است. اگرچه کردارهای آن مرحوم، بسیار است، اما لایههای زیرین و باطن اعمال ایشان، بسیار بیشتر و ارجدارتر از لایهٔ رویین آن است.
دریغا که دیدگان ظاهربین، از نگریستن به گوهر باطن، ناتواناند! افسوسا که حجم کردارها، بیش از جلای باطن کارها، نمایان است! اما نه! چه بهتر که نهانها، در این جهان دیده نشوند، تا بهگاه رستاخیز، که درونها هویدا گردند، شگفتی بیشتر آفرینند.
۲. تقواپیشگی
حرمتنهادن بر همهٔ مرزهای قلمرو خداوند، کاری است سترگ، که آن مرد بزرگ، بهخوبی از عهدهٔ آن برآمد. ایشان، با یاریجستن از خدای سبحان، تا نزدیکای مرزهای عصمت پیش رفت.
۳. شهرتگریزی
در دنیایی که پارهای از مردمان، دیانت و ثروت و سلامت و شرافت و همه چیزشان را میبازند تا به شهرت برسند، آن سید پارسا، چنان از بند این کمند شیطانی رهیده بود که هرگز ذرهای از گرد این غبار نامبارک، بر دامان پاکش ننشست. آن کس را که خدا هست، به این گولزنکهای سرابگون چه حاجت است؟!
۴. مردمداری
آن پارسای سرفراز، از بن جان این سخن امیرمؤمنان - علیهالسلام - را باور داشت که: «میان پیشوا و مردمان، نباید حاجب و مانعی باشد.» او محرم اسرار مردم بود و، در حد توان و امکان، گره از کارشان میگشود. اگرچه در این کار، بسیار آزار میدید و فرسوده میشد. مردمان، کسی را از ایشان به خود نزدیکتر نمییافتند.
۵. محبوب دلها
خدای سبحان تعهد فرموده که هر کس ایمان ورزد و کردارهای نیکو آرد، وی را محبوب دلها کند:
«الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا»؛۳
پس جای شگفتی نیست که آن سیّد پارسا، در دلهای پاک، محبوبیتی عاشقانه و ارداتمندانه و مکانتی بلند داشت.
خوشا او که سعادتمندانه زیست و عارفانه رحلت کرد و سرفرازانه برانگیخته خواهد شد.
۲۶ آبان ۱۴۰۳
۱. سفینة البحار، مادهٔ «ورخ».
۲. غررالحکم؛ امام علی (ع).
۳. سورهٔ مریم، آیهٔ ۹۶.
ما را در رسانههایمان دنبال کنید👇
🌐 https://eitaa.com/Mazaheriesfahani
🌐 http://zil.ink/mazaheriesfahani?v=1
#علیاکبر_مظاهری